Pateul vegetal Bucegi, analizat de Dragoș Pătraru. Ce ingrediente are, de fapt

de: Daoud Andra
14 03. 2025

Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Sănătății”, a analizat recent compoziția pateului vegetal Bucegi, ridicând semne de întrebare asupra ingredientelor din acest produs și din alte pateuri vegetale de pe piață. Potrivit acestuia, lista ingredientelor este lungă și plină de aditivi, ceea ce îl face să se întrebe dacă nu cumva ar fi mai sănătos să mănânci carne decât un astfel de pate vegetal.

Ce conține pateul vegetal Bucegi

Dragoș Pătraru a demarat o campanie de conștientizare cu privire la alimentele pe care le consumăm zilnic. În cadrul emisiunii online „Starea Sănătății”, realizatorul analizează diferite tipuri de produse alimentare, de la pâine până la sucuri, sosuri, mezeluri, dulciuri sau pateu, iar acum a venit rândul celui vegetal.

Eticheta pateului vegetal cu ciuperci Bucegi dezvăluie o listă impresionantă de ingrediente, care include: apă, ulei de floarea-soarelui, ciuperci (5%), proteină vegetală din soia, amidon din grâu, amidon din porumb, sare iodată, stabilizatori (polifosfați), emulsifianți (stearoil 2-lactilat de sodiu, esteri citrici ai mono și digliceridelor cu acizi grași), arome, sirop de glucoză, condimente, muștar, țelină, potențiatori de aromă precum glutamat monosodic și 5-ribonucleotide disodice, legume deshidratate (tomate, ceapă, usturoi), agent de îngroșare (gumă xantan), antioxidanți (ascorbat de sodiu, acid citric), agenți gelatinizanți (caragenan, clorură de potasiu) și coloranți (caramel, extract de ardei).

Citește și: Ce conține apa la pet din supermarket, pe lângă apă. Dezvăluirea specialiștilor: „Un litru poate include 240.000 de particule de plastic”

În total, pateul vegetal conține peste 24 de ingrediente, dintre care multe sunt aditivi alimentari folosiți pentru a îmbunătăți textura, gustul și termenul de valabilitate al produsului. În cadrul emisiunii sale, Dragoș Pătraru a ironizat lungimea și complexitatea listei de ingrediente, subliniind faptul că un astfel de produs nu mai poate fi considerat „vegetal” în adevăratul sens al cuvântului.

Un produs mai degrabă chimic decât vegetal

„Cum ar fi să se numească acest produs ‘Bucegi vegetal cu stearil 2-lactil de sodiu, esteri, citrice ai mono și digliceridelor cu acizi grași și gumă xantan’?” a spus, ironic, jurnalistul.

Citește și: Ce conține, de fapt, pâinea cu maia. Cercetătorii au aflat ce îi dă gustul unic 

Acesta a analizat etichetele mai multor pateuri vegetale și a ajuns la concluzia că multe dintre ele conțin atât de mulți aditivi, încât consumul lor ar putea fi mai nesănătos decât al unor produse din carne procesată. Pătraru a comparat aceste produse cu alternativele pe bază de carne și a subliniat că un pate vegetal poate avea chiar și 24 de ingrediente. „Etichetele sunt lungi ca un manual de chimie”, a remarcat el, criticând lipsa de transparență și marketingul care promovează aceste produse drept opțiuni mai bune pentru sănătate.

Printre produsele analizate de acesta s-au numărat:

  • „Pate Moldova în Bucate”
  • „Pate vegetal cu ardei Ardealul”
  • „Pate Vegetal – Tomis”
  • „Pate vegetal cu ciuperci Bucegi”
  • „Sadu Pastă vegetală”
  • „Mandy pastă vegetală cu spanac”

Citește și: Ce trebuie să știi despre carnea de pui: de ce este bine s-o consumi, ce conține, de fapt

Pentru cei care își doresc o alternativă sănătoasă la pateul vegetal din comerț, Dragoș Pătraru a prezentat trei rețete propuse de Elena Pavel, bazate pe năut. Acestea sunt ușor de preparat acasă și nu conțin aditivi alimentari nocivi. Astfel, dacă vrei să consumi un pate vegetal fără ingrediente greu de pronunțat, prepararea unui pate de casă poate fi cea mai bună alegere.